Cilt: 1 Sayı: 1, 25.12.2022

Yıl: 2022

Araştırma Makaleleri

Araştırma Makalesi

6. Quality evaluation of formulated instant noodles from wheat, rice (Oryza sativa) and mushroom (Agaricus bisporus) flour blends

Derlemeler

“Toros Üniversitesi Gıda, Beslenme ve Gastronomi Dergisi” gıda, beslenme ve diyetetik ile gastronomi alanında ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel niteliklere sahip çalışmaları yayımlayarak bu alanlardaki bilimlerin bilgi birikimine katkı sunmayı amaçlamaktadır.

“Toros Üniversitesi Gıda, Beslenme ve Gastronomi Dergisi” disiplinli ve disiplinler-arası akademik çalışmalara yer veren bir dergidir. Dergimiz; özellikle gıda bilimi, gıda teknolojisi, gıda mikrobiyolojisi, gıda mühendisliği, gıda kalite kontrol, beslenme bilimleri ve diyetetik, geçmişten günümüze yiyecek-içecek kültürü, gastronomide yeni trendler, gastronomi turizmi ve gastronomide ürün geliştirme konuları başta olmak üzere, bu alanlarda multidisipliner çalışmaları kabul etmektedir.

Yazarlar, makalelerini Word formatında çevrimiçi olarak ve Toros Üniversitesi Gıda, Beslenme ve Gastronomi Dergisine kapak mektubu/Ön yazı ile göndermeye içtenlikle davetlidir.

Dergide; özellikle gıda bilimi, gıda teknolojisi, gıda kimyası, gıda mikrobiyolojisi, gıda kalite kontrol, beslenme bilimleri, diyetetik, eski zamanlardan günümüze yeme-içme kültürü, gastronomide yeni trendler, gastronomi turizmi alanlarındaki konuları ele alan bilimsel araştırmalara önem verilmektedir. Yayınlanmak üzere gönderilen tüm yazılar baş editör, yayın kurulu ve hakemler tarafından değerlendirilir. Dergide Türkçe ve İngilizce akademik araştırma, derleme makaleleri, teknik notlar ile kitap incelemeleri yayınlanmaktadır. Tüm makaleler hakemler tarafından kritik incelemelere tabi tutulur. Yazarlar, makale göndererek, çalışmanın orijinal olduğunu ve diğer dergiler tarafından aynı anda değerlendirilmediğini onaylamalıdır.

Dergiye gönderilen yazıların aşağıda belirtilen yazım kurallarına uygun olarak hazırlanması önemlidir. Bu kurallar dikkate alınmadan hazırlanan yazılar için editör incelemesi yapıldıktan sonra değerlendirme süreci başlatılmayacaktır.

1- Yazarlar tarafından sisteme yüklenen makale dosyası yazarlar hakkında herhangi bir bilgi içermemelidir. Yazarlar adlarını, unvanlarını, ayrıntılı kurum bilgilerini, e-posta adreslerini ve ORCID'lerini ayrı bir dosyada hazırlayarak, makale dosyası dışında ikinci bir dosya olarak (Yazar Bilgi Formu) sisteme yüklemelidir. 

2- Makale dosyalarının sisteme yüklenmesi sırasında tüm yazarlar tarafından imzalanmış TELİF HAKKI FORMU da eklenmelidir.Bu 3 dosyadan herhangi birinin eksik olduğu ve uygun şekilde hazırlanmadığı çalışmalar için inceleme süreci başlatılmayacaktır.

3- Yazım dili İngilizce olmakla beraber Türkçe makaleler de kabul edilmektedir.

4- Yazılar, Makale Şablon Dosyasına uygun olarak iki sütun halinde hazırlanmalıdır.

5- Metin, standart Microsoft Office Word formatı kullanılarak yazılmalıdır. Sayfanın tüm kenar boşlukları 2,5 cm olmalıdır.

6- Gönderilen herhangi bir makalenin toplam uzunluğu 25 (A4) sayfayı geçmemelidir.

7- Altbilgi, üstbilgi veya sayfa numarası gerekmemektedir.

8- Yazar isimlerini içermeyen yazıda; Başlık, Özet, Özet altında Anahtar Kelimeler, giriş, ana metin, sonuç, kaynaklar ve ekler yer almalıdır.

9- Makalenin başlığı, özetin üzerinde ortalanarak, sadece ilk kelimenin ilk harfleri ve özel isimler büyük olacak şekilde yazılmalıdır. Başlık Times New Roman yazı tipi ile kalın, 12 punto yazılmalıdır.

10- Makalenin başında, konuyu kısa ve öz biçimde ifade eden ve en fazla 250 kelimeden oluşan Türkçe ve İngilizce özet (Abstract) bulunmalıdır.

11- Özetin altında bir satır boşluk bırakılarak, en az 3, en çok 5 sözcükten oluşan anahtar kelimeler verilmelidir. Özet metni Times New Roman yazı karakteri ile 9 punto, 1 satır aralığıyla yazılmalıdır. Özet metinleri sağ ve soldan 1cm içten iki yana yaslı olarak yazılmalıdır.

12- Giriş, ana metin ve sonuç Times New Roman yazı karakteri ile 11 punto, 1.15 satır aralığıyla yazılmalıdır.

13- Makale metninde paragraf başı yapılmamalı, paragraf araları 1 satır (6ink)boşluk bırakılarak belirginleştirilmelidir (Ofis'te Paragraf-Girinti ve Aralıklar-Aralık-Önce-0, Sonra-6 nk).

14- Metin içinde birkaç cümleyi geçen alıntılar, sağdan ve soldan 1 cm. içte yazılmalıdır.

15- Tüm tablo, şekil ve grafiklere başlık (sola dayalı bold) ve sıra numarası verilmelidir. Tablo ve şekillerin başlıkları tablo veya şekillerin üzerinde, tablo veya şekillere ait referanslar ise altlarında yer almalıdır. Tabloda yer alan bütün bilgiler 9 punto, 1 satır aralığıyla yazılmalıdır

16- Dipnotlar (açıklamaları ile birlikte) metin içinde, ayrı bir sayfada "Notlar" başlığı altında numara sırasına göre, Times New Roman, 9 punto büyüklüğünde ve metnin arkasına yerleştirilmelidir.

17- Makalelerde yararlanılan eserler tam olarak, metnin sonunda yer alacak KAYNAKÇA bölümünde belirtilmelidir.

18- Metnin sonunda KAYNAKÇA başlığı altında, atıfta bulunulan kaynaklar soyadına göre sıralanmalıdır. Kaynakça için asılı paragraf biçimi uygulanmalıdır (Ofis'te Paragraf-Girinti ve Aralıklar-Girinti-Özel-Asılı Paragraf). Kaynakçada yalnızca yazıda gönderme yapılan kaynaklara yer verilmeli ve yazar soyadına göre alfabetik sıra izlemelidir. Atıflar HARWARD REFERANS TEKNİĞİ'ne göre yapılmalıdır.


Kitap:

SOYAD, Adının İlk Harfi. (Yayın Yılı). Kitabın Adı. Yayın Yeri: Yayınevi, Baskı, ISBN.

Editoryal Kitaplar:

SOYAD, Adının İlk Harfi. (Yayın Yılı). Bölümün Adı . Kitabın Adına . Ed(ler): Adın İlk Harfi. Soyadı ve Adının İlk Harfi. Soyadı. Bölümün Sayfa Numaraları, Yayın Yeri: Yayınevi, Baskı, ISBN.

Çeviri Kitapları:

SOYAD, Adının İlk Harfi. (Yayın Yılı). Kitabın Adı . Çeviren(ler): Adının İlk Harfi. Soyadı ve Adının İlk Harfi. Soyadı. Yayın Yeri: Yayınevi, Baskı, ISBN.

Dergiler:

SOYAD, Adının İlk Harfi. (Yayın Yılı). Makalenin Adı. Derginin Adı. Cilt(Sayı), Sayfa Numaraları.

Konferanslar:

SOYAD, Adının İlk Harfi. (Yayın Yılı). Raporun Adı. Konferansın Adı. Tarih ve Konferans Yeri, Yayın Yeri: Basım, Sayfa Numaraları

Tez :

SOYAD, Adının İlk Harfi. (Yayın Yılı). Tez Adı . Yüksek Lisans/Doktora, Enstitü Adı

Kurum/Kuruluş Yayınları, Raporları

KURUM ADI. (Yayın Yılı). Raporun Adı . Ed(ler) (varsa): Adın İlk Harfi. Soyadı. Yayın Numarası, Yayın Yeri: Yayınevi, Baskı, ISBN (varsa).

Yazarı bilinmeyen gazete ve dergi makaleleri

GAZETE/DERGİ ADI (Yayın Yılı). Makalenin Başlığı . Yayın Tarihi, Web Adresi (varsa) Erişim Tarihi (varsa).

İnternet sayfaları:

SOYAD, Adının İlk Harfi. (Yıl). Başlık [çevrimiçi], (Baskı). Yayın Yeri. Web adresi: URL [Erişim Tarihi: ].

Araştırma Yayın Etiği


1-Etik Kurul izni gerektiren çalışmalar (anket ya da ölçek uygulamayı gerektiren, görüşme ve gözlem içeren; doküman, resim, anket vb. diğerleri tarafından geliştirilen ve kullanım izni gerektiren çalışmalar) (Sosyal bilimler dahil olmak üzere tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.) için etik kurullardan ya da komisyonlardan gerekli izinlerin araştırma yapılmadan önce alınmış olması, bunların makale içeriğinde belirtilmesi ya da ek olarak sunulması gerekmektedir. Bu izinlerin olmaması durumunda yayın ön inceleme safhasında yazara iade edilir.

2-Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir. Olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmesi gereklidir.

3-Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.

4-Hakem değerlendirmelerinde olan araştırmalara ilişkin ham verilerin hakemler tarafından talep edildiğinde sunulması şarttır. Verilerin makalenin yayımı sonrasında da gerektiğinde sağlanması zorunludur.



Makale Benzerlik Raporu Ve Benzerlik Oranı Hakkında Dergi Politikamız


Aday makaleler akademik benzerlik engelleme programı olan iThenticate veya Turnitin (makalelerde kullanılmamalı, görüş, kitap bölümü vs yer veriyorsa o durumda kullanılması uygundur) programından alınmış orijinallik raporu ile gönderilmelidir. Bu oran %20'ye kadar kabul edilmektedir. %20'nin üzerinde benzerlik oranı olan çalışmalar ön kontrol aşamasında iade edilecektir.


Yazarların Etik Sorumlulukları

Dergimize çalışma gönderen yazar(lar)ın aşağıdaki etik sorumluluklara uyması beklenmektedir:

- Yazarın gönderdiği eser daha öncesinde başka bir dergide yayınlanmamış olmalıdır ve eserin benzerlik oranının dergimiz tarafından belirlenmiş oranın üzerinde olmaması gerekir.

-Eserlerin özgünlüğünün tespiti adına yazarlardan benzerlik raporu istenebilmektedir. Eserlerden beklenen benzerlik oranı %20’nin üstünde olmamalıdır.

-Çalışmada adı geçen her yazar çalışmanın içeriğinden aynı oranda sorumludur. Çalışmaya katkısı olup da araştırmacının ismine yer verilmemesi veya katkısı olmadığı halde haksız yere adına yer verilmesi kabul edilemez bir durumdur.

- Derginin editör kurulu, yayın sürecinde yazarlardan belge, bilgi vs. isteyebilmektedir; yazarın istenilen her türlü verileri sağlaması gerekmektedir.

-Yazar(lar)ın, yayın sürecinde kör hakemlik usulü gereği ve tarafsız değerlendirme yapılabilmesi için kimliklerini gizli tutması gerekmektedir.

-Yazarın yayın sürecinde eserde fark ettiği bir hata ya da düzeltme gerektiren bir durum var ise bunu derhal dergi editörüne bildirmesi beklenmektedir.

-Eserin paydaşları olan birden çok yazar arasında mevcut ya da olası bir çıkar çatışması var ise bunun editöre bildirilmesi gerekir.

-Yazar(lar)ın gönderdikleri çalışmaların özgün olması beklenmektedir. Yazar(lar)ın başka çalışmalardan yararlanmaları veya başka çalışmaları kullanmaları durumunda eksiksiz ve doğru bir biçimde atıfta bulunmaları ve/veya alıntı yapmaları gerekmektedir.

-Yayınlanmak üzere gönderilen tüm çalışmaların varsa çıkar çatışması teşkil edebilecek durumları ve ilişkileri açıklanmalıdır.

- Yazar(lar)dan değerlendirme süreçleri çerçevesinde makalelerine ilişkin ham veri talep edilebilir, böyle bir durumda yazar(lar) beklenen veri ve bilgileri yayın kurulu ve bilim kuruluna sunmaya hazır olmalıdır.

-Yazar(lar) kullanılan verilerin kullanım haklarına, araştırma/analizlerle ilgili gerekli izinlere sahip olduklarını veya deney yapılan deneklerin rızasının alındığını gösteren belgeye sahip olmalıdır.

-Yazar(lar)ın yayınlanmış, erken görünüm veya değerlendirme aşamasındaki çalışmasıyla ilgili bir yanlış ya da hatayı fark etmesi durumunda, dergi editörünü veya yayıncıyı bilgilendirme, düzeltme veya geri çekme işlemlerinde editörle işbirliği yapma yükümlülüğü bulunmaktadır.

-Yazarlar çalışmalarını aynı anda birden fazla derginin başvuru sürecinde bulunduramaz. Her bir başvuru önceki başvurunun tamamlanmasını takiben başlatılabilir. Başka bir dergide yayınlanmış çalışma dergimize gönderilemez.

-Değerlendirme süreci başlamış bir çalışmanın yazar sorumluluklarının değiştirilmesi (Yazar ekleme, yazar sırası değiştirme, yazar çıkartma gibi) teklif edilemez.


Hakemler İçin Etik Kurallar

-Tüm çalışmaların Körleme Hakemlik ile değerlendirilmesi yayın kalitesini doğrudan etkilemektedir. Bu süreç yayının nesnel ve bağımsız değerlendirilmesi ile güven sağlar.

-Hakemler yazarlar ile doğrudan iletişime geçemez, değerlendirme ve yorumlar dergi yönetim sistemi aracılığıyla iletilir. Bu süreçte değerlendirme formları ve tam metinler üzerindeki hakem yorumları editör aracılığıyla yazar(lar)a iletilir.

-Sadece uzmanlık alanı ile ilgili çalışma değerlendirmeyi kabul etmelidir.

-Tarafsızlık ve gizlilik içerisinde değerlendirme yapmalıdır.

-Değerlendirme sürecinde çıkar çatışması ile karşı karşıya olduğunu düşünürse, çalışmayı incelemeyi reddederek, dergi editörünü bilgilendirmelidir.

-Gizlilik ilkesi gereği inceledikleri çalışmaları değerlendirme sürecinden sonra imha etmelidir. İnceledikleri çalışmaların sadece nihai versiyonlarını ancak yayınlandıktan sonra kullanabilir.

-Değerlendirmeyi nesnel bir şekilde sadece çalışmanın içeriği ile ilgili olarak yapmalıdır. Milliyet, cinsiyet, dini inançlar, siyasal inançlar ve ticari kaygıların değerlendirmeye etki etmesine izin vermemelidir.

-Değerlendirmeyi yapıcı ve nazik bir dille yapmalıdır. Düşmanlık, iftira ve hakaret içeren aşağılayıcı kişisel yorumlar yapmamalıdır.

-Değerlendirmeyi kabul ettikleri çalışmayı zamanında ve yukarıdaki etik sorumluluklarda gerçekleştirmelidir.

-Hakemler değerlendirme sürecinin gizli olduğunun ve dışarıdan üçüncü kişilerle paylaşılmaması gerektiğini bilmelidir.

-Hakemler, belirlenen süre içerisinde çalışma ile ilgili objektif, tarafsız, bilimsel, anlaşılır ve yapıcı bir değerlendirme raporu sunmalıdır.

-Hakem raporları, makalenin bilimsel niteliği (ele aldığı konu, kullanılan yöntem ya da ilgili literatürün uygun kullanımı) ile ilgili değerlendirme de içerecektir. Bu değerlendirme olumlu ya da olumsuz, içerik hakkında mutlaka yapılmalıdır.

-Çalışmanın intihal olduğu ya da önceden başka bir yerde yayımlandığı anlaşılması üzerine hakemler durumu editöre bildirmelidir.

-Değerlendirme sürecindeki aşamalar, verilen süre içerisinde tamamlanmalıdır.



Editörlerin Etik Sorumlulukları

Editörler, eserleri değerlendirirken fikri mülkiyet haklarına riayet etmelidir ve eserin değerlendirme ile yayınlanma süreçlerinin nitelikli ve hızlı ilerlemesi için çaba göstermelidir.

Eser değerlendirme süreçlerinin işlem basamaklarını açık ve şeffaf olarak yayımlamalıdır.

Eser değerlendirme ve yayımlama sürecinin nitelikli ve hızlı yürümesini sağlamalıdır.

Editörler bilimsel değerlendirme esaslarına uygun olarak hakem atamalarını tarafsız bir şekilde yapmalı ve özgür düşünce ortamını temin etmelidir.

Derginin farklı alanlarda uzman pek çok akademisyeni bir arada bulundurması, editörün de bu akademisyenlere ulaşması ve dergiye davet etmesi yoluyla derginin bilim kurulu havuzunu genişletmesi beklenmektedir.

Eser sahiplerinin dergide yayın sürecinde işlerini daha kolay hale getirebilmek adına, editörler dergiye ait yazım kurallarını içeren bir listeyi paylaşmalıdır.

Dergiye gönderilmiş olan eserin değerlendirme süreçlerinde geldiği her basamak, eser sahibi ile paylaşılmalıdır. Eserle ilgili olumlu ya da olumsuz karar verildiğinde, eser sahibi ile bu bilgi detaylıca ve bilimsel açıdan değerlendirilerek paylaşılmalıdır.

Kör hakemlik ilkesi gereğince, yazar ve hakemlerin isimleri ile bilgileri gizli tutulmalı ve paylaşılmamalıdır.



Yayıncının Sorumlulukları

Toros Üniversitesi Gıda, Beslenme ve Gastronomi Dergisi, açık, elektronik ve ücretsiz olarak erişim sağlar. Derginin tüm paydaşları yayıncıdan bağımsızdır ve yayın ile alakalı tüm süreçler yayıncıdan bağımsız bir şekilde yürütülür.

Dergiye akademik yayını ile katkı sunan tüm paydaşların fikri mülkiyet hakları Toros Üniversitesi Gıda, Beslenme ve Gastronomi Dergisi tarafından saklı tutulur.

Makalenin en sonunda; kaynakçadan önce yer alacak hususlar:

Çıkar Çatışması Beyanı:

Yazarlar, bu makalenin araştırılması, yazarlığı ve / veya yayınlanmasına ilişkin herhangi bir potansiyel çıkar çatışması olup/olmadığı ile ilgili durumlarını beyan edeceklerdir.

Destek/Finansman Bilgileri:

Yazarlar, bu makalenin araştırılması, yazarlığı ve / veya yayınlanması için herhangi bir finansal destek alıp/almadıklarını beyan edeceklerdir.

Etik Kurul Kararı:

Bu araştırma için etik kurul kararına ihtiyaç olup/olmadığını beyan edecektir.



Toros Üniversitesi Gıda, Beslenme ve Gastronomi Dergisi yukarıda bahsedilen etik sorumluluklar ve dışında etik olmayan bir davranış veya içerikle karşılaşırsanız lütfen jfng@toros.edu.tr adresine e-posta yoluyla bildiriniz.


Yayın Politikası


Dergimiz gıda, beslenme ve diyetetik ve gastronomi bilimleri alanlarındaki bilimsel çalışmalara yer veren açık erişimli, ücretsiz, uluslararası hakemli e-dergidir.

Eser sahibi tarafından dergiye gönderilen yayınlar ön kontrol aşamasında dergi şablonuna uyumu, benzerlik oranı ve dergi konusu/kapsamına uygunluğu bakımından değerlendirilir. Editörler bu aşamada kabul ya da ret kararı alabilir; ayrıca eser sahibi yayınını bu aşamada geri çekebilir.

Ön kontrollerden geçen eser, yayın değerlendirme aşamasına alınmaktadır. Eser en az 2 hakem tarafından değerlendirmeye alınır. Hakem değerlendirmeleri sonucunda eser sahibinin 15 gün içerisinde gerekli düzeltmeleri yapması gerekmektedir ayrıca gerekçe göstermek koşuluyla yazar düzeltme yapmama hakkına da sahiptir.

Hakem tarafından verilen düzeltmeleri yapan ve olumlu geribildirim alan eser yayınlanma sürecine alınır. Editörler ve teknik editörler tarafından eser dil bilgisi ve yazım kuralları çerçevesinde yeniden incelenir ve yayım için mizanpaj işlemlerine alınır. Son aşamada eser sahibinden yayım için uygunluk onayı alınır ve yayıma gönderilir.

Eser sahibinin ilk başvurusu ile yayının kabul edilmesi ve yayınlanma süreci 6-12 ay arasında sürmektedir.

Dergimiz gıda, beslenme ve diyetetik ve gastronomi bilimleri alanlarındaki bilimsel çalışmalara yer veren açık erişimli, ücretsiz, uluslararası hakemli e-dergidir.